Classics Nederland
Bart Bethlehem
Classics Nederland was een dochteronderneming van het Amerikaanse National Periodical Publications (NPP). NPP gaf onder meer Detective Comics uit, en veranderde later haar naam in DC.
NPP had dochterondernemingen in meerdere Europese landen, zoals in Duitsland uitgeverij Bildschriften Verlag (BSV). Doordat NPP alles centraal liet drukken konden comics relatief goedkoop op de markt worden gebracht, zelfs in een land als het onze met een betrekkelijk kleine oplage. Per land hoefde alleen de tekst te worden aangepast. (vandaar waarschijnlijk de slecht passende en lelijk getypte tekst in de tekstballonntjes: lekker goedkoop!)

De eerste comics van Classics Nederland waren de Illustrated Classics (1956). Al snel volgden Sprookjes in beeld en vele andere reeksen. In 1966 werden de Marvel Comics geintroduceerd in de HIP Comics reeks.
Het is opmerkelijk dat DC als grootste concurrent van Marvel verantwoordelijk was voor de introduktie van Marvel in Nederland!

De Marvel helden waren erg populair en daarom besloot Classics Nederland ook andere superhelden reeksen als Zwarte Valk, Flits, Groene Lantaarn, Aquaman e.d. uit te gaan geven. Deze tweederangs DC helden (in Duitsland bekend als de TOP Comics) waren de enige DC reeksen die Classics Nederland op dat moment kon uitgeven omdat de rechten voor de echte sucsessen van DC, Batman en Superman elders lagen.

In 1973 wordt DC opgekocht door Warner en gaat in Nederland (en in vele andere landen) Williams verder met de Marvel reeksen. In Nederland slaan de nieuwe reeksen niet aan (door het aparte formaat of de zwart/wit druk wellicht?) en in 1976 is het afgelopen met marvel in Nederland.
Dit in tegenstelling tot Duitsland waar met de start van Williams de comics beter liepen dan ooit

Pas in 1979 keren de Marvels terug met de uitgaven van Junior Press.
 
Bart Bethlehem